Tejtermékek gyártásának optimalizálása

A tejtermékek gyártása az élelmiszeripar jelentős hányadát teszi ki, világszinten a vaj és a sajt mellett maga a tej a legtöbbet fogyasztott tejipari árucikk. Az egészséges táplálkozás fontos részét képezik ezek a termékek, számos tudományos cikk is a napi szintű tejfogyasztás fontosságára hívja fel a figyelmet. Éppen ezért a tejtermékek fogyasztása világszinten fokozatosan, évről évre növekszik.

A termelés növelésének szükségessége nagy nyomást helyez a tejiparra, miközben a minőségi, termékbiztonsági és higiéniai követelmények is igen magasak. Az alapanyagfelhasználás hatékonysága, valamint a megfelelő szennyvíz és hulladékgazdálkodás biztosítja a költség- és erőforráshatékony működést.

A teljes gyártási folyamat monitorozására alkalmas műszerekkel a melléktermék mennyiségének csökkentése mellett az alapanyagfelhasználás és a fenntarthatóság is könnyen javítható. Pontos és megbízható mérések segítségével a termékek mennyiségének növelése, illetve a nyereséges működés is biztosítható.

A tejtermékek feldolgozásának módjai

 A tej körülbelül 88%-ban vízből, 12%-ban pedig zsírból, fehérjéből, laktózból (tejcukor) és egyéb ásványi anyagokból áll, utóbbiak összességét nevezzük szárazanyag-tartalomnak. A tejtermékek előállítása során számos különböző eljárást alkalmaznak:

 

Párologtatás és szárítás

A tejből a víz elpárologtatásával magasabb szárazanyag-tartalom érhető el, porrá szárításával pedig a termék súlya csökken, szállítása könnyebb és olcsóbb lesz. A tejpor ráadásul a minőségét is tovább megőrzi, hiszen a kórokozók terjedésének általában a párásabb, nedvesebb körülmények kedveznek. Éppen ezért a tejpor az egyik legfontosabb élelmiszeripari terméknek számít a világkereskedelemben.

A víz kisebb mértékű elpárologtatásával a tejből sűrített tejet és cukrozott sűrített tejet is előállítanak. Ezen folyamatok precíz végrehajtásához a párologtatás szabályozása mellett a teljes szárazanyag-tartalom mérése is elengedhetetlenül fontos.

Szárazanyag-tartalom és termékfelismerés

A tejeknek több különböző fajtáját is megkülönböztetjük, a magasabb zsírtartalmú, úgynevezett teljes tejtől, a fölözött tejen át, a sovány tejig. Ezeknek a termékeknek általában rövidebb a szavatossági idejük, így elsősorban helyi árucikknek tekinthetjük őket. A gyártás során először a zsírt teljesen szétválasztják a nyers tejtől, majd az élelmiszeripari követelményeknek és az előállítani kívánt terméknek megfelelően adagolják vissza azt. Ezt a folyamatot nevezik szabványosításnak vagy normalizálásnak, és mivel a tej összetétele országonként eltérő lehet, így az eljárás pontosságot igényel.

A homogenizálás a normalizálást követő általános folyamat, amely során a zsírcseppeket apróbb cseppekké alakítják, hogy azok ne ússzanak a tej tetején. A tej előállítása során a szárazanyag-tartalom pontos és folyamatos mérése elengedhetetlen a szabványok betartásához, illetve a keletkező melléktermék lecsökkentéséhez. A gyártási folyamatba beépített műszerek lehetővé teszik a különböző tejek közti különbségek gyors felismerését, így növelve a termelés hatékonyságát, csökkentve az elvesztegetett terméket, és megakadályozva az esetleges kevert termékek miatti rendkívül költséges áruvisszahívást.

 

Csecsemőtápszer

A tápszerek az anyatejes táplálás kiegészítésére vagy annak helyettesítésére szolgáló termékek, melyek biztosítják a csecsemők tápanyagigényét. A tápszerek előállítása során a higiéniai követelmények mellett a termékbiztonság is kiemelkedően fontos, így a szárazanyag-tartalom mérése kritikus része a folyamatnak.

 

Termékek vegyítése és ízesítés

A tejet, a joghurtot, a jégkrémet, és egyéb tejtermékeket egyes esetekben például lekvárral keverik össze, ízesítik, szirupokat adnak hozzájuk. A folyamat során a pontos és alapos keverési arány ismerete nélkülözhetetlen.

 

Tejtermékek mérése Vaisala refraktométerekkel

Minden esetben elmondható, hogy a tejtermékek gyártása során a folyamatok irányításához, a higiéniai követelmények betartásához, az élelmiszeripari szabályoknak megfelelő, állandó és magas minőségű termék előállításához megbízható, pontos és folyamatos mérésre van szükség.

A Vaisala PR-43 típusú, tisztasági követelményeknek megfelelő refraktométere tökéletes megoldást nyújt a folyamatok optimalizálásához. A műszer úgynevezett „stand-alone” módon, tehát önmagában használható, számítógéphez kötve egy internetes böngészőből is elérhető, de összekapcsolható különböző típusú, hozzá kifejlesztett távadókhoz is, melyek kezelése rendkívül egyszerű. A felhasználóknak csupán ki kell választaniuk, hogy mely módon a legkényelmesebb számukra a refraktométer mért és diagnosztikai adataihoz való hozzáférés.

A mérést nem befolyásolják a folyadékban levő buborékok, szilárd részecskék, vagy a rázkódás sem. A tisztasági követelményeknek megfelelő Vaisala refraktométerek 3-A tanúsítvánnyal rendelkeznek, CIP („Cleaning-in-Place” – termelőberendezések belső tisztítása) és SIP („Sterilization-in-Place” – termelőberendezések belső sterilizálása) tisztítás sem jelent nekik problémát. A refraktométerek lefedik a teljes, 0-100%-os Brix-tartományt.

Ha szeretne többet megtudni a Vaisala refraktométerekről, lépjen velünk kapcsolatba!

Previous
Previous

Ipari refraktométerek használata gyümölcslevek, sűrítmények gyártásához, csomagolásához

Next
Next

Olajos emulziók, hűtő- és kenőfolyadékok koncentrációjának mérése