Alacsony koncentrációjú cukor detektálása ipari gőzfejlesztők tápvizében

A kondenzvíz és a gőzfejlesztő kazánok tápvizének szennyeződése egy gyakori és nemkívánatos jelenség az élelmiszeripari üzemekben. A szennyeződések rontják a hatásfokot, gyakori meghibásodásokhoz, kényszerű leállásokhoz vezethetnek. Különösen veszélyes, ha a tápvízben jelen lévő szennyező anyag valamilyen cukor. A cukrok egyrészt lerakódást képeznek a csövekben és turbinalapátokon, másrészt pedig, amikor szerves savakra bomlanak, csökkentik a tápvíz pH-értékét. Ez gyors korrózióhoz vezet, ilyenkor a kazánt – és így az üzem nagy részét – le kell állítani, költséges javítási munkálatokat kell végezni.
Mindez azt jelenti, hogy az olyan üzemekben, ahol tápvíz cukorszennyezésnek lehet kitéve, létfontosságú a víz folyamatos ellenőrzése. A feladat több kihívást tartogat. Az egyik a mérés érzékenysége, ugyanis a cukor már nagyon kis mennyiségben is nagy károkat okoz, így alacsony koncentráció-tartományban is észlelni kell a jelenlétét. A második szempont a gyors és folyamatos mérés: a cukrot észre kell venni, mielőtt a kazánokba jutna. Ehhez folyamatosan monitorozni kell a tápvizet és gyors mérési eredményt kell biztosítani. Ezek mellett egy harmadik szempont a karbantartásmentes, emberi beavatkozást nem igénylő kialakítás.
A projekt keretében egy újszerű rendszert alakítunk ki, mely a fenti elvárásoknak megfelelően képes a cukor jelenlétének kimutatására az ipari gőzfejlesztők tápvizében. A végeredmény egy olyan új termék lesz, ami kész megoldást kínál a cukoripari gyártók számára a tápvíz gyors és hatékony ellenőrzésére úgy, hogy nem igényel rendszeres karbantartást.