Ipari refraktométerek használata gyümölcslevek, sűrítmények gyártásához, csomagolásához

Amikor a fogyasztó leemeli az áruház polcáról a kedvenc gyümölcslevét, akkor elvárja, hogy a termék íze olyan legyen, amilyen a korábbi alkalmakkor is volt.

Gyümölcslevek esetében az ízvilágot leginkább a termék cukortartalma határozza meg, így annak érdekében, hogy a vásárló az elvárásainak megfelelő, ismerős ízzel találkozzon, biztosítani kell, hogy a gyártás során pontos és folyamatos ismerettel rendelkezzünk a gyümölcslé cukortartalmáról. A Vaisala technológiába beépíthető refraktométerei ebben segítenek.

A kézi refraktométerek használata, a cukortartalom-mérés hagyományos módjának számít az élelmiszeriparban. Ezek a kézi műszerek azonban folyamatos mintavételt igényelnek, ami a termék szennyeződéséhez vezethet, ezen felül a mintavételezés lassú, emberi erőforrást igényel. A kézi refraktométerek nem adnak pontos, megbízható vagy megismételhető eredményt, a vett minta ráadásul a folyamat egy adott pillanatáról ad csupán képet, miközben a gyártás során a körülmények nagyban változhatnak két mintavétel között.

A Vaisala technológiába beépíthető, ipari refraktométerei ezekre a problémákra jelentenek egyszerű, ám annál hatékonyabb megoldást. A műszer a megfelelő csőszakaszba vagy tartályba építve másodpercenként szolgáltat adatot a termék állapotáról, így a cukortartalom a teljes folyamat során az elvárt szinten tartható.

Gyümölcslé sűrítmény

A gyümölcslé sűrítése során a víz egy részét eltávolítják, így a szárazanyag (gyümölcscukrok, ásványi anyagok, vitaminok) egy magasabb koncentrációjú oldatban marad meg, ami könnyebben tárolható és szállítható.

A gyümölcslé a kinyerés, szűrés és centrifugálás után egy gyűjtőtartályba kerül, ekkor a koncentráció változó, függ a gyümölcs minőségétől, a csapadék mennyiségétől, értéke 9 és 12 Brix között mozog. Ezután a gyümölcslevet a bepárlóba töltik, ahol a melegítés hatására a koncentráció megemelkedik, tipikusan 10-ről 65 Brixre.

A Vaisala refraktométer megfelelő beépítési helye a bepárló kimeneténél van. A műszer innen szolgáltatja a jelet annak a szabályozónak, ami a párologtató bemenetét működteti és így a Brix-szintet a megfelelő értéken tartja. Ha a mért koncentrációérték megemelkedik, akkor több gyümölcslé engedhető a rendszerbe, hogy a megfelelő kimeneti koncentráció visszaálljon.

Gyümölcslé besűrítése

Gyümölcslé

A gyümölcsleveket három kategóriába sorolhatjuk:

  • A 100 %-os gyümölcslé a friss gyümölcs gépi kifacsarásával állítható elő.

  • A gyümölcsnektár 25-99 %-os gyümölcstartalommal rendelkezik, ezen felül azonban hozzáadott cukrot is tartalmaz.

  • A gyümölcsital kevesebb mint 25 %-a gyümölcs csupán, cukor és egyéb ízesítők is kerülnek hozzá.

A termék megfelelő koncentrációjának eléréshez automatikus keverést alkalmaznak, ami azért fontos, mert a sűrítmény és a víz nem egyenletesen oszlik el a tartályban, valamint a betáplálás sebessége is változhat. Az ebből következő eltérések nehezen ellenőrizhetők a hagyományos módszerekkel.

A gyümölcslé sűrítmény és a víz kiegyenlítő tartályokon keresztül kerülnek a rendszerbe. A sűrítményt vízáramba vezetik, az összetevők arányát áramlásmérőkkel és egy szabályozóval állítják be, így előkevert gyümölcslevet kapnak. Ezután további víz hozzáadásával a megadott Brix-értékre történő bekeverés következik, ezen a ponton van kulcsfontosságú szerepe a koncentráció folyamatos mérésének.

A Vaisala refraktométer megfelelő beépítési helye tehát a statikus keverő kimeneténél van. A műszer használatával nagyon pontos koncentrációmérésre van lehetőség, így nem kell tartani a specifikáltnál alacsonyabb Brix-szint okozta problémáktól, illetve attól sem, hogy az előírtnál magasabb koncentráció miatt túl sok sűrítményt használnak fel. A gyümölcsrostok vagy buborékok nem befolyásolják a mérést.

 

Többfunkciós töltősorok

Az élelmiszeriparban gyakran használják ugyanazt a töltősort több különböző termék palackozásához. Az optikai törésmutató folyamatos mérésével a nagy sebességű töltősor hatékonysága jelentősen javítható. A helyben történő tisztítási folyamat (CIP) automatikus ellenőrzése lehetővé teszi a termékek közötti váltást a töltősor leállítása nélkül, így a produktivitás biztonságosan növelhető.

Miután az egyik termék töltése befejeződött, a csővezetéket átmossák CIP tisztító anyagokkal és vízzel. Az idő megtakarítása érdekében a mosási ciklus vége után a másik termék rögtön a csővezetékbe kerül. A Vaisala refraktométer azonnal képes érzékelni az egyes termékek és a mosási folyamat közötti váltást, így biztosítva, hogy minden palackba a megfelelő áru kerül. A refraktométer által mért érték minőségellenőrzési célra is felhasználható.

A Vaisala mérőfejet a töltősor végére telepítik a koncentráció ellenőrzéséhez. Amikor a Brix-érték eléri az előre megadott szintet és már nincs jelen a mosóvíz, a refraktométer kimenő jele késleltetés nélkül elindítja a töltést. Abban az esetben, ha külön csővezeték van kiépítve a mosóvíz leeresztésére, a refraktométer által szolgáltatott jel felhasználható a szelepek vezérlésére. A mosási ciklus érzékelésekor a töltő szelep lezárul, a mosóvíz leeresztő szelep pedig kinyílik. A refraktométer 3A tisztasági tanúsítvánnyal rendelkezik és az EHEDG előírásainak is megfelel.

Ha szeretne többet megtudni a Vaisala refraktométerekről, lépjen velünk kapcsolatba!

Previous
Previous

5 ok, amiért érdemes Vaisala refraktométert használni lekvárok gyártása során

Next
Next

Tejtermékek gyártásának optimalizálása