5 ok, amiért érdemes Vaisala refraktométert használni lekvárok gyártása során

A folyadék koncentrációjának változása bizonyos élelmiszeripari termék gyártása során a teljes folyamatot meghatározza. A Vaisala technológiába beépíthető refraktométerei számos előnyt kínálnak az időigényes, laboratóriumi mintavételezéssel szemben, a műszer az üzembehelyezés után azonnal költség- és erőforráshatékonyabb termelést tesz lehetővé, miközben a termék minőségét is javítja.

Nincs ez másként a lekvárok gyártása során sem, ahol a Vaisala refraktométereivel…

 

…a lekvárfőzés teljes folyamata során ellenőrizhető a Brix-tartalom.

Mivel a Vaisala refraktométerek nagyméretű csővezetékekbe, valamint különböző típusú főzőüstökbe is beépíthetőek, így megoldást jelentenek a lekvárfőzés teljes folyamatának nyomon követésére.

A laboratóriumi műszerek csak akkor adnak pontos eredményt, ha a lekvár körülbelül szobahőmérsékletű, így pedig rendkívül időigényes, míg valaki mintát vesz, megvárja, hogy a jóval forróbb termék lehűljön, ráadásul a külső körülmények hatására a folyamat megismételhetősége erősen kérdőjeles.

Az időigényes kézi mintavételezést tehát felválthatja a folyamatos, valós idejű koncentrációmérés, amivel elkerülhető a termék szennyeződése, emberi erőforrás szabadítható fel a gyártási folyamat további műveleteihez, miközben biztosítékot jelent arra is, hogy az egymást követő batch-ek ugyanolyan minőségűek legyenek.

 

…a cukorfelhasználás optimalizálható.

A lekvárfőzés egyik alapvető összetevője a hozzáadott cukor, amely egyáltalán nem elhanyagolható költséget jelent a gyártók számára. A Vaisala refraktométerek használatának köszönhetően, folyamatos és pontos ismeretünk lehet a lekvár Brix-tartalmáról, így a műszer bármikor, azonnali beavatkozást tesz lehetővé, ha a cukorkoncentráció túl alacsony vagy túl magas.

Ezzel elkerülhető, hogy a termék cukortartalma alacsonyabb legyen, mint ami a megrendelő által elvárt, miközben arra is biztosítékot jelent, hogy a hozzáadott cukor nem csak feleslegesen kerül a lekvárba, ezzel teljesen indokolatlan plusz költségekkel terhelve a gyártót.

 

…konzisztens, magas minőségű termék készíthető.

Ha a gyártást a korábbi tapasztalatokra alapozzuk, akkor több olyan külső tényezőt is figyelmen kívül hagyunk, melyek alapvetően határozzák meg a kész terméket. Ilyen lehet például a gyümölcs minősége, hiszen adott esetben magasabb cukortartalmú, máskor lédúsabb alapanyag felhasználásához kell igazítani a gyártás lépéseit.

A Vaisala refraktométerek a másodpercenkénti mérés segítségével lehetőséget biztosítanak arra, hogy az ilyen és ehhez hasonló külső körülményekre a gyártás során reagálni lehessen, így a kész termék konzisztensen magas minőségű lehessen.

 

…a gyümölcsdarabok nem befolyásolják a mérést.

A Vaisala refraktométereknek a lekvárban megtalálható gyümölcsdarabok sem jelentenek akadályt, ugyanis a műszer működési elve a törésmutató mérésén alapul, melyet nem befolyásolnak a folyadékban található buborékok vagy szilárd anyagok sem. Nem kell tehát attól tartani, hogy a műszer a gyümölcsdarabok jelenlététől téves koncentrációt mutatna, a Vaisala refraktométerei a világ legnagyobb lekvárüzemeiben bizonyítják hatékonyságukat hosszú évek óta.

…az üst falába belesimuló kialakítás miatt a folyamatos keverés sem jelent akadályt.

Ami pedig igazán egyedivé teszi a Vaisala refraktométereit, az a speciális, hosszú benyúlású, az üst falába belesimuló kialakítás, amely éppen a lekvárfőzőüstök miatt nyerte el különleges formáját.

A PR-43-AP típus nagyméretű csővezetékekbe vagy tartályokba szerelhető, míg a PR-43-APT kifejezetten olyan üstökbe készült, ahol a folyamatos belső keverés miatt nem lehetséges, hogy valami belógjon a folyadékba. A hosszú benyúlás tehát lehetővé teszi, hogy a műszer akár duplafalú üstökben is használható legyen, míg utóbbi típus belesimul az üst falába, amivel biztosítja a lekvár folyamatos koncentrációmérését, miközben a keverést sem akadályozza meg.

 

Ha szeretne többet megtudni a Vaisala refraktométerekről, lépjen velünk kapcsolatba!

Previous
Previous

Koncentrációmérés az édességgyártásban

Next
Next

Ipari refraktométerek használata gyümölcslevek, sűrítmények gyártásához, csomagolásához